dr. Paulina Anna
bőrgyógyász állatorvos
A táplálékallergia, helyesebben az eleség okozta nem kívánatos reakció (AFR) diagnózisának felállításához az egyetlen igazoltan megbízható módszer az ún. elimináció-provokáció módszere.
Eliminiációs (hipoallergén) diéta
Az elimináció elvonást, kizárást jelent. Ennek lényege, hogy kizárunk az állat étrendjéből minden lehetséges allergént. A diéta összeállításához két elvi szempontot tartunk szem előtt:
-
olyan fehérjét vagy eleséget válasszunk, ami általában nem okoz túlérzékenységet (a leggyakoribb allergének listája itt olvasható)
-
olyan fehérjét vagy eleséget válasszunk, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott az állat
Utóbbi azért fontos, mert a táplálékallergiás túlérzékenység kifejlődése fokozatosan, hónapok-évek alatt zajlik, ha az adott allergénnel ismételten találkozik az állat. Amivel nem találkozott, arra az immunrendszer jó eséllyel nem reagál.
Fentiek alapján kétféle módszert fejlesztettek ki az elimináció megvalósítására:
-
hidrolizált állatorvosi diétás tápokkal végzett diéta
-
„új fehérje” (= „novel protein”) diéta
Hidrolizálás
Speciális gyártási eljárás, amelynek során a nagy molekulájú fehérjéket alkotóelemeikre bontják, amelyekre így az immunrendszer már nem reagál. Számos állatorvosi gyógytáp ezen az elven alapul. A hidrolizált tápokat rendszeresen vizsgálják, hogy ellenőrizzék, a fehérjék milyen arányban bomlottak le. Ezekből a vizsgálatokból kiderül, hogy a hidrolízis általában nem 100%-os, azaz a kiindulási fehérje kis mennyiségben marad a tápban. Ez azonban az esetek túlnyomó többségében nem okoz problémát.
"Új fehérje"-diéta
Végezhető házilag összeállított eleséggel vagy állatorvosi diétás gyógytápokkal. A diéta sikeressége szempontjából annak nincs jelentősége, hogy a választott fehérje gyógytápban, vagy főtt illetve nyers állapotú hús formájában jut-e be a szervezetbe.
Kutyáknak javasolható fehérjék:
kacsa, nyúl, lóhús, halhús, bárány, kecske, vadhús, esetleg sertés, pulykahús (ha korábban sosem evett)
Macskáknak javasolható fehérjék:
kacsa, nyúl, lóhús, bárány, kecske, vadhús, fürj, rovaros gyógytáp, esetleg csirke, sertés, pulykahús (ha korábban sosem evett)
Szénhidrát forrásként burgonya, rizs vagy zöldségek adhatók, gabonát tartalmazó termékek (pl.: kenyér, tészta) nem.
Embereknél ismert a keresztreakció jelensége. Ezt azt jelenti, hogy egy adott fehérjére kialakult allergia esetén az adott fehérjével rokon, hasonló fehérjére is érzékeny lesz a beteg. Kutya, macska allergia esetén a keresztreakció eddig nem nyert igazolást, bár nem is zárható ki. Emiatt egyes állatorvosok jobbnak látják kerülni azokat a húsféleségeket, amelyek közeli rokonai azoknak, amit az állat korábban evett. Például egy marhahússal etetett kutyának nem célszerű szarvashúsos diétát választani.
Látható, hogy a különféle típusú eliminációs diétáknak lehetnek előnyei és hátrányai, így a különböző bőrgyógyász állatorvosok javaslatai részben eltérhetnek, hisz több jó megoldás is létezik.
Amennyiben táppal szeretnénk végezni az eliminációs diétát, fontos, hogy csakis állatorvosi hipoallergén diétás tápot válasszunk.
Az elimináció alatt az előírt étrenden kívül semmi mást nem szabad adni az állatnak, pl.: jutalomfalatokat, fogtisztítókat, ízesített gyógyszereket sem. A diéta hatásossága esetén részleges javulás 2-3, teljes javulás 6-10 hét alatt tapasztalható.